Home / Novosti / Održane virtualne edukacije iz ekološke poljoprivredne proizvodnje

Održane virtualne edukacije iz ekološke poljoprivredne proizvodnje

Od 15. do 22.4.2020. tim permakulturnih dizajnera održao je za učenike Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića u Zadru virtualnu modularnu edukaciju temeljenu na nastavnom planu Tečaja permakulturnog dizajniranja (PDC – Permaculture Design Course).

Permakultura je sustav praktičnog oblikovanja životnog prostora koji oponaša prirodne procese, a temelji se na integriranom znanju tradicijskih vještina te suvremenim znanstvenim saznanjima i istraživanjima koja se prenose putem međunarodno standardiziranog tečaja. Program tečaja temelji se na izvornom kurikulumu iz 1986. godine kojeg je objavio Permaculture Institute, AU (autor: Bill Mollison) i pokriva područja koja čine međunarodno priznati permakulturni nastavni program.

Edukacija je učenike osposobila za uporabu znanja i vještina iz područja koja obuhvaća permakulturni nastavni program. Tečaj je sadržavao edukativne cjeline o nastanku permakulture, zatim o permakulturnim principima i tehnikama permakulturnog dizajniranja, kao i društvenim i ekonomskim elementima permakulture, održivom uzgoju hrane i tlu, uzgoju trajnica i agrošumarstvu, sustavima za održivo gospodarenje vodom i otpadom, te tehnologijama i tehnikama za energetske sustave i gradnju.